#klimatycznybotaniczny Dialogi o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym UW

Wszyscy dziś mówią o klimacie i skutkach jakie niosą jego gwałtowne zmiany. Chcemy aktywnie włączyć się do dyskusji i zaprosić wszystkich do dialogu. Po raz kolejny okazja ku temu nadarzy się już 12 marca, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
REKLAMA
Żyjemy u schyłku najpiękniejszego okresu w dziejach ziemi, nasze życie nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Zapomnieliśmy jednak, że zasoby planety kiedyś się skończą. Jak powiedział Prof. Szymon Malinowski - “W sposób bezsensowny zaspokajamy dziś całkiem sensowne potrzeby.” Zatem zejdźmy na ziemię, usiądźmy przy stole i odpowiedzmy sobie na pytanie, co możemy zrobić dla przyszłych pokoleń, które chcą zaplanować swoją przyszłość.

Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia przygotowany we współpracy z Partnerami.

Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.

Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, Fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu WZORY.

Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a dodatkowo poprzedzi go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny. Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze. Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia. Wzory studio i Fundacja Szkoła na widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już 2 lata temu. A nasz nowy Partner – Centrum współpracy i dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.

 Najbliższe WYDARZENIE z cyklu #klimatycznybotaniczny 12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do WODY

Zapraszamy na 4. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym. Tym razem rozprawimy się z tematem PRZYSZŁOŚCI DOSTĘPU do WODY

Do dyskusji zaprosiliśmy dobrze Wam znanych: dr. hab. Wiktora Kotowskiego z Instytutu Botaniki na Wydziale Biologii UW oraz dr. Barbarę Pietrzak z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW.

Kryzys wodny a produkcja żywności. Jak współczesne rolnictwo wpływa na krążenie wody w przyrodzie? Gdzie "znika" woda i czy możemy ją odzyskać? Czy w "podgrzanym" klimacie będzie mniej wody czy więcej i jak ją zatrzymać?
Regulacje rzek, osuszanie mokradeł, wylesienia - czy zmieniony krajobraz da się "naprawić", by powstrzymać wysychanie Ziemi?

Według niektórych raportów światowy ocean mógłby w niedalekiej przyszłości dostarczać nam sześciokrotnie więcej pożywienia niż obecnie. Miałoby się to dziać przy jednoczesnej odbudowie zdrowych morskich ekosystemów, wymagałoby jednak mądrego zarządzania połowami i zrównoważonego rozwoju morskiej akwakultury. Czy rzeczywiście w dobie przełowienia, zanieczyszczenia wód i postępujących zmian klimatu jest to możliwe?

Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem
Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.
Napijemy się również wysokojakościowej WARSZAWSKIEJ KRANÓWKI ???? z przedstawicielami Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji.

Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.

Wykład odbędzie się 12 marca, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!

PROGRAM spotkania 

Start o godz. 18:00
  • Kryzys wodny a produkcja żywności → dr hab. Wiktor Kotowski Instytut Botaniki, Zakład Ekologii Roślin i Ochrony Środowiska, Wydział Biologii UW - 30 min
  • Owoce i warzywa morza jutra → dr Barbara Pietrzak, Zakład Hydrobiologii, Wydział Biologii UW, Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW - 30 min
  • DYSKUSJA

Terminy kolejnych spotkań:
  • 12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności 
  • 9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu 
  • 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
  • 12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody
  • 16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
  • 7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci
  • 6-7 czerwca / Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym UW/ O przyszłości jedzenia
Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Wierzymy, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym jest połączeniem targów i konferencji, towarzyszą mu warsztaty, pokazy i debaty. Festiwal to forum wymiany myśli i idei. Razem zadajemy pytania i szukamy rozwiązań. Spotkacie tu najwybitniejszych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Chcemy obalać mity, fundować wiedzę i proponować rozwiązania, które każdy może zabrać ze sobą do domu.

Do zobaczenia w Ogrodzie!
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Poznań
6.7°C
wschód słońca: 05:27
zachód słońca: 20:11
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Poznaniu

kiedy
2024-04-27 16:00
miejsce
Kino Teatr Apollo, Poznań, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-27 17:00
miejsce
Collegium Da Vinci - Aula Artis,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-27 17:00
miejsce
Dom Tramwajarza, Poznań, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-27 18:15
miejsce
Kino Teatr Apollo, Poznań, ul....
wstęp biletowany