Czy cukier uszkadza mózg i zwiększa ryzyko depresji?

fot. nadesłane
Któż z nas nie poprawia sobie humoru odrobiną czegoś słodkiego? Większości ludzi słodycze kojarzą się jednoznacznie i nierozerwalnie z przyjemnością – kupujemy je na prezent dla bliskich, rozpieszczamy nimi dzieci i wnuki (babcina szarlotka jest przecież mistrzostwem świata!), nagradzamy się za jakieś osiągnięcia kawą z ciastkiem. I faktycznie to, co intuicyjnie bierzemy za nagrodę, tym właśnie jest dla naszego mózgu.
REKLAMA
Nasze Mozgi nieustanie się zmieniają. Stale wytwarzane są nowe połączenia między komórkami nerwowymi – neuronami, zmienia się ilość i funkcjonowanie neuroprzekaźników, czyli substancji odpowiedzialnych za przewodzenie impulsów nerwowych. Jeszcze do niedawna uważano, że liczba neuronów i wszystkich połączeń między nimi zostaje ustalona w dzieciństwie i pozostaje stała. Dziś już wiemy, że to nieprawda. Co więcej, okazuje się, że nasza dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Sposób odżywiania oddziałuje na pracę mózgu w każdym wieku i dlatego tak ważne jest, by zadbać o obecność w diecie składników, które pozwolą uaktywnić komórki nerwowe i zapewnić sprawne działanie sieci połączeń między nimi.

Komórki nerwowe do swojej pracy potrzebują glukozy – jest ona jedynym paliwem dla mózgu. W przeciwieństwie do innych komórek ciała, komórki nerwowe nie umieją przetwarzać białek i tłuszczy na glukozę, dlatego jest ona wchłaniana przez neurony z naczyń krwionośnych i transportowana do wewnątrzkomórkowych producentów energii – mitochondriów. To właśnie tam glukoza zamienia się w energię. Problemy w dostawie glukozy bądź w procesie produkcji energii mogą stać się przyczyną nieprawidłowości w funkcjonowaniu mózgu.

Okazuje się jednak, że mózgowi szkodzi nie tylko niedobór glukozy, ale także jej nadmiar. Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak cukier, słodycze, słodzone napoje, jasne pieczywo, biały ryż, słodzone płatki śniadaniowe, powoduje, że w organizmie utrzymuje się wysokipoziom cukru we krwi. Zwiększa się też ilość insuliny, która uszkadza naczynia krwionośne, tym samym utrudniając dopływ krwi do mózgu. Poza tym cukier negatywnie wpływa na funkcjonowanie synaps w mózgu, czyli miejsc połączeń pomiędzy neuronami, w których znajdują się neuroprzekaźniki. Wysoki jego poziom we krwi sprzyja udarom – ze względu na arteriosklerozę naczyń włosowatych w mózgu i tętnic szyjnych.

Nie doceniamy również przy tym innych aspektów działania cukru na nasz organizm. Nadużycie tej substancji może prowadzić do uzależnienia porównywalnego z alkoholizmem i nikotynizmem. Przy zwiększonym spożyciu cukru zaburzone zostaje odczuwanie sytości, co prowadzi do pojawienia się nieodpartej ochoty na jeszcze większą dawkę słodyczy.

Nieświadomość niebezpieczeństwa idącego za rosnącym spożyciem cukru na świecie może szokować. Wiedza o toksyczności substancji i jej właściwościach uzależniających, a także o skali zjawiska może pomóc w podjęciu kroków do ograniczenia spożycia cukru.

Warto podkreślać wpływ nadużywania cukru na zdrowie psychiczne człowieka – wciąż mówi się i pisze o tym zbyt mało. Spojrzenie specjalistów na genezę zaburzeń nastroju także powinno ulec poszerzeniu. Często za ostrymi objawami psychicznymi stać może po prostu źle skomponowana dieta, bogata w rafinowane węglowodany. Większość z nas lubi słodkości i krzepiące doładowanie serotoniny, ale może warto szukać przyjemności w mniej destrukcyjnych produktach?

Jakie więc jest idealne pożywienie dla mózgu? Jakie produkty należy spożywać, żeby poprawić jego funkcjonowanie?

Konieczne do prawidłowego działania mózgu są węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które występują w produktach z pełnego ziarna, np. w:
•    otrębach pszennych i owsianych,
•    kaszach,
•    warzywach,
•    nasionach roślin strączkowych,
•    niektórych owocach (za wyjątkiem bananów, ananasów, mango, arbuzów),
•    nasionach i orzechach.

Powodują one powolny wzrost i spadek poziomu cukru i insuliny we krwi, co wiąże się z mniejszymi wahaniami glukozy we krwi, a tym samym lepszym samopoczuciem i funkcjonowaniem całego organizmu.

Po drugie, niezwykle ważna jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe n-3 wchodzą w skład lipidów błon komórkowych, zwłaszcza tkanki nerwowej. Neutralizują wolne rodniki, powodują również zmiany w funkcjonowaniu neuroprzekaźników. Są niezbędne do prawidłowej budowy komórki nerwowej i jej wyrostków – dendrytów i aksonów. Poprawiają pamięć, koncentrację uwagi, funkcjonowanie narządu wzroku. Kwasy te są obecne w tłustych rybach morskich (takich jak: śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, sardynki, makrela) oraz w owocach morza, ale mogą być też syntetyzowane w organizmie z tłuszczów obecnych w:
•    orzechach,
•    zielonych roślinach,
•    nasionach roślin oleistych – lnu, soi, rzepaku,
•    w glonach i fitoplanktonie morskim.

A wy jak dużo spożywacie produktów zawierających cukier? Czy starcie się go ograniczać? Jakie macie metody na jego organicznie?

Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Czy istnieje bezpieczne opalanie przy dietetycznym wsparciu?

Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Poznaniu

kiedy
2019-12-07 17:00
miejsce
Centrum Kongresowe i Hotel IOR,...
wstęp biletowany
kiedy
2019-12-07 17:00
miejsce
Kino Apollo, Poznań, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2019-12-07 19:30
miejsce
Centrum Kongresowe i Hotel IOR,...
wstęp biletowany
kiedy
2019-12-08 16:00
miejsce
Kino Apollo, Poznań, ul....
wstęp biletowany




Szanowny Czytelniku!

Przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszych serwisów.
Zamykając ten komunikat (kliknięcie w przycisk "Przejdź Dalej" lub "X"), zgadzasz się na wskazane poniżej działania.


Stosowanie plików cookies i innych technologii

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies (ciasteczka) i inne pokrewne technologie, które mają na celu:
- Zapewnienie bezpieczeństwa podczas korzystania z naszych stron
- Ulepszenie świadczonych przez nas usług poprzez wykorzystanie danych w celach analitycznych i statystycznych
- Poznanie Twoich preferencji na podstawie sposobu korzystania z naszych serwisów
- Wyświetlanie spersonalizowanych reklam, które odpowiadają Twoim zainteresowaniom

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia.


Administratorzy danych

Administratorem tych danych jesteśmy my, czyli Twoje-Miasto Sp. z o.o., ul. Legionów 57A 86-300 Grudziądz jak również nasi Zaufani Partnerzy z którymi współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w Polityce Prywatności.


Jak wykorzystujemy Twoje dane

W ramach świadczonych przez nas usług staramy się wyświetlać reklamy odpowiadające Twoim zainteresowaniom, które dotyczą naszych produktów oraz produktów klientów korzystających z naszych usług reklamowych (marketing bezpośredni). W tym celu wykorzystujemy informacje zapisywane w plikach cookies, które otrzymujemy podczas korzystania z naszych stron. Nasze działania podejmowane są zgodnie z obowiązującym prawem w ramach tzw. uzasadnionego interesu administratora danych, ponieważ chcemy, by wszystkie nasze usługi, w tym wyświetlane reklamy, były najlepiej dopasowane do potrzeb użytkownika.


Wykorzystywanie Twoich danych przez naszych partnerów

Podobne działania w celach marketingowych podejmują nasi Zaufani Partnerzy, którym udostępniamy powierzchnię reklamową na naszych stronach. Wśród Zaufanych Partnerów znajdują się dostawcy technologii reklamowej, sieci reklamowe, domy mediowe, agencje interaktywne oraz reklamodawcy.
Nasi partnerzy gromadzą i wykorzystują informacje określające Twój sposób korzystania z naszych serwisów. Dzięki temu wyświetlają reklamy najbardziej dopasowane do uzyskanych informacji oraz udostępniają je innym podmiotom wyświetlającym lub zlecającym reklamę w Internecie.
W związku z reformą prawa ochrony danych osobowych nasi partnerzy potrzebują Twojej zgody na działania, których dokonują na naszych stronach. W przypadku jej udzielenia nasi partnerzy będą mogli, w ramach uzasadnionego interesu, wykorzystać Twoje informacje także dla celów analitycznych służących ocenie skuteczności podejmowanych działań marketingowych.
Pamiętaj, że ewentualna zgoda jest Twoją dobrowolną decyzją, natomiast brak jej udzielenia może wpłynąć na Twój komfort korzystania z naszych serwisów. Reklamy nieodpowiadające zainteresowaniom użytkownika są nie tylko nieatrakcyjne, ale i drażniące dla odbiorcy.

Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu (kliknięcie w przycisk "Przejdź do serwisu" lub "X"). Udzieloną zgodę możesz w każdej chwili wycofać, co jednak nie będzie równoznaczne z tym, że korzystanie z tych informacji do czasu wycofania zgody było niezgodne z prawem.


Jakie masz prawa?

Masz pełne prawo do zgłoszenia podmiotowi wykorzystującemu Twoje dane osobowe żądania dostępu do tych informacji, ich poprawiania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Pamiętaj jednak, że nie w każdym przypadku możliwe jest zrealizowanie Twoich praw w odniesieniu do informacji zapisanych w plikach cookies.

Więcej szczegółów znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.