15 październik 2015

Poznań gotuje dla diabetyków

zdjęcie: Poznań gotuje dla diabetyków / fot. pixabay/ stevepb
15 października w Poznaniu odbędą się warsztaty kulinarne Menu dla diabetyka przeznaczone dla osób z cukrzycą. Uczestnicy będą mogli bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i poznać przepisy na pyszne dania zgodne z dietą cukrzycową. Organizatorzy przygotowali też specjalne szkolenia dla kucharzy i restauratorów. Zarówno warsztaty dla diabetyków jak i szkolenia dla szefów kuchni odbędą się w Akademii Kulinarnej SPOT przy ul. Dolna Wilda 87.
REKLAMA
Zdrowe gotowanie

To już kolejne warsztaty kulinarne organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu Menu dla diabetyka. Poznań na jeden dzień stanie się centrum kulinarnym, edukacyjnym i rozrywkowym w jednym. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą 
w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej. Warsztaty w ramach Menu dla diabetyka to okazja, by w sposób praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia. Uczestnicy warsztatów będą gotować pod czujnym okiem Davida Gaboriaud, kucharza i autora programów kulinarnych oraz Jerzego Nogala, szefa kuchni i promotora zdrowego stylu życia. 

Bezpłatne konsultacje z ekspertami

Uczestnicy warsztatów Menu dla diabetyka w Poznaniu będą mieli także możliwość skorzystania 
z bezpłatnych porad z zakresu profilaktyki cukrzycy i zasad diety cukrzycowej. Chętni będą mogli także bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi, poddać się analizie składu ciała, a także skorzystać 
z indywidualnych konsultacji diabetologicznych i dietetycznych. Porad udzieli Beata Stepanow 
- edukator do spraw diabetologii, specjalista w dziedzinie pielęgniarstwa diabetologicznego oraz  Sylwia Karbowska – dietetyk. 

Warsztaty dla kucharzy i restauratorów

Także 15 października w Poznaniu odbędzie się szkolenie dla kucharzy i restauratorów. Celem spotkania jest zachęcenie właścicieli restauracji, managerów lokali i szefów kuchni do włączenia się akcję, w ramach której w menu tych miejsc pojawią się dania dedykowane diabetykom. Podczas spotkań z dietetykami i przedstawicielami Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wartości (wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe) w potrawach. Otrzymają też komplet materiałów dydaktycznych i możliwość konsultowania się z dietetykiem przez cały czas trwania akcji. 

Akcja Menu dla diabetyka ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności 
do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą. W ramach projektu 
w styczniu b.r. ruszył portal kulinarny poświęcony diecie cukrzycowej www.menudiabetyka.pl, prowadzone są spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla diabetyków i kucharzy, a także poradnictwo dietetyczne i diabetologiczne. We współpracy z ekspertami opracowane zostały także wytyczne dla osób przygotowujących posiłki dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków.

Zadanie współfinansowane przez Ministra Zdrowia.
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Poznań
8°C
wschód słońca: 05:33
zachód słońca: 20:06
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Poznaniu

kiedy
2024-04-24 18:00
miejsce
Collegium Da Vinci - Aula Artis,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-24 19:00
miejsce
Teatr Wielki, Poznań, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-25 17:30
miejsce
Collegium Da Vinci - Aula Artis,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-25 18:30
miejsce
TROPS Akademickie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany